#047_Wat kom je over mensen te weten als je alleen hun stem hoort? Die vraag houdt hoogleraar non-verbale communicatie Marc Swerts al bezig sinds zijn jeugd. In deze aflevering  vertelt hij over het belang van klank, de invloed van omgevingsfactoren op hoe je spreekt en klinkt, en waarom ‘uhh’ zeggen je publiek aandachtiger maakt.

Betekenis geven
Met toon en klank geef je woorden betekenis. Verklanken, noemt Marc dit. Dit verschilt per taal, net als de toonhoogte. “Het is goed denkbaar dat cultuur hierbij een rol speelt”, aldus Marc. Japanse vrouwen hebben bijvoorbeeld een hogere stem dan Amerikaanse vrouwen, maar hetzelfde strottenhoofd. Dat zegt iets over hun positie.

Invloeden op klank
Zoals je cultuur je klank beïnvloedt, zo werken ook persóónlijke ervaringen daarin door. “Dat herken ik. Hoe je jezelf presenteert, hoe je spreekt en klinkt, kan daar een aspect van zijn.”

Uhh zeggen
Er komt in deze aflevering meer interessants voorbij. Zoals hoe je aan de klank kunt horen dat iemand liegt, en waarom een foutloos voorgelezen presentatie je minder raakt dan een verhaal met ‘uhhs’. Tipje van de sluier: mits gedoseerd prikkelt ‘uhh’ ons brein om met de verteller mee te denken.

https://barbaradebruyckere.nl/podcasts/

In de Stempodcast interview ik artiesten, ondernemers, voice-overs, audio-techneuten, presentatoren en andere mensen die met hun stem werken. Ik ga met ze op zoek naar het geheim van meer impact met je stem.

lvdlaar

Author lvdlaar

More posts by lvdlaar